Aloitamme syksyn toiminnan 28.9.2017 ja toivotamme kaikki kerholaiset ystävineen tervetulleiksi mukaan. Ilmoittautumista ei ole ja kerhon toimintaan voi tulla mukaan milloin vain itselle sopii.

Kerho kokoontuu Karjala-talolla torstaisin kello 18.00 seuraavina päivinä:  28.9.,26.10. ja 30.11.

to 28.9.2017 kello 18.00 Sortavala-sali

Jaamme muistojamme viime kesän Karjalan matkoista.  Jos olet ollut mukana viime kesän Kuolemajärven matkoilla ja haluat kertoa kokemuksistasi/tunnelmista ja/tai näyttää kuviasi, se on nyt mahdollista ja toivottavaa.  Jos sinulla on valokuvia, ota ne muistitikulla mukaan. Kerholaisista Liisa Pulkkinen kertoo Kuolemajärvi-säätiön kesäkuun matkasta ja Merja Kalenius Seivästösäätiön heinäkuun matkasta. Pidämme illan päätteeksi arpajaiset.

to 26.10.2017 kello 18.00 Sortavala-sali

Kuolemajärven ja Uudenkirkon historia ja suvut kietoutuvat yhteen. Kuolemajärvi kuului pitkään kappelina Uudenkirkon emäpitäjään eikä ollut itsenäinen pitäjä, vaikka sillä oli oma pitäjähallinto. Eroaminen Uudestakirkosta  itsenäiseksi pitäjäksi tapahtui 1871.

Saamme vieraaksemme Maijaliisa Kalliomäen ja hänen puolisonsa Antti Kalliomäen. Maijaliisa toimi 14 vuotta Pääkaupunkiseudun Uusikirkkolaiset ry:n puheenjohtajana. Hän on yhdessä Tuovi Pajun kanssa kirjoittanut mm. kirjan ”Kolme naista Kannakselta” (2015).  Antti Kalliomäki on tutkinut Uudenkirkon sukuja ja on lisäksi tehnyt suuren työn Karjalan karttojen ja historiateoksen pohjalta. Koordinaattien ja asukasluettelon avulla ”kotipaikan” löytyminen on entistä helpompaa.

Maijaliisa on lupautunut kertomaan meille isoisänsä Paavo Rasimuksen jännittävän tarinan, joka vie meidät Suomenlahden jäälle ja Pietariin 1800-luvun lopulla ja antaa sen ajan elämästä värikkään kuvan. Antti puolestaan valaisee meille Uudenkirkon alkutaipaleita käsitellen samoja asioita, joita mekin useasti pohdimme, nimiä ja kirkkojen paikkoja.

Täältä löydät uusikirkkolaisten sivut ja kohdasta toiminta, mitä ohjelmia heillä on eri paikkakunnilla.

to 30.11.2017 kello 18.00 Laatokka-sali

Aiheena on DNA-sukututkimus. Ahti Kurri,  DNA-sukututkimuksen konkari ja guru, tulee pitämään aiheesta alustuksen.  Ahti Kurrin  kotisivuilla  voit käydä etukäteen tutustumassa aiheeseen.  Sivut johdattavat eteenpäin kutakin kiinnostavaan osaan. Ahti Kurri ylläpitää mm. Karjala DNA – projektisivustoa, jonka tavoitteena on rikastuttaa jäsentensä DNA-sukututkimusharrastusta. Projekti  kerää yksittäisten harrastajien tiedot yhteisen sateenvarjon alle, jolloin alueellinen vertailu on helpompaa, tuottaa tiedoista koosteita, yhteenvetoja ja analyysejä käytettäväksi, tarjoaa foorumin jäsenten yhteydenpitoon ja yhteistyöhön ja  tuo jäsenten tiedot ja osaamisen yhteiseen käyttöön  (osa tekstistä lainattu projektin sivulta). Ahti Kurri ylläpitää myös Facebookissa avointa ryhmää nimellä Karjala DNA.  Koska DNA-tutkimus on korkeasti arvostettua ja suuresti kiinnostavaa, on olemassa muitakin foorumeita, joissa aiheesta keskustellaan. Marja Pirttivaara ylläpitää Suomi DNA-sivustoa Facebookissa ja Finland DNA/Suomi DNA-yhteisöä. Marja Pirttivaaralta ilmestyi äskettäin aiheeseen liittyen kirja ”Juuresi näkyvät” (Siltala, 2017).

Muu toiminta

Torstaina 16.11. Tapiolasalissa,  Espoon kulttuurikeskuksessa kello 14.00 on iltapäiväkonsertti ”Arktisia säveliä”. Lippujen hinta 20 e sisältää leivoskahvin. Johtajat: Anna-Maria Helsing, kapellimestari, Jukka Rantamäki, juontaja. Ohjelma: Einojuhani Rautavaara: Cantus Arcticus, konsertto linnuille ja orkesterille, Dmitri Šostakovitš: Kamarisinfonia op. 73a.  Lippuja ei ole kerhon toimesta varattu, mutta kerholaiset suosittelevat tätä konserttia.

Sunnuntaina 3.12. Tampere—talossa pidettävään ”Ilta Kannaksella” esitykseen olemme varanneet lippuja. Esitys on kello 15.00 Ilta Kannaksella. Tampere-talo, pieni sali, Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere. Konsertissa näyttelijä Esko Roine johdattaa yleisön nostalgiselle matkalle Kannaksen poikien laulujen ja musiikin säestämänä. Olemme varanneet 15 lippua. Kukin huolehtii itse matkastaan Tampereelle. Lippujen varaukset ja maksun sopimisen voit tehdä 20.10. mennessä sähköpostitse Leena Peltosen kanssa lippeltonen@gmail.com.

Tilaisuudet pidetään Helsingin Karjalatalon Sortavala-salissa , jollei ole toisin sovittu ja tilaisuuden yhteydessä ilmoitettu. Kahvia ja pullaa tarjolla. Järjestämme myös arpajaisia. Karjalatalon osoite on Käpylänkuja 1. Täältä löydät lisätietoja paikan sijainnista ja kulkuyhteyksistä: http://www.karjalanliitto.fi/karjalatalo/karjalatalon_yhteystiedot

Tervetuloa!

Helsingin Kuolemajärvi-kerhon toimikunta